7 GEN FOTO

JA S’HAN ACABAT LES FESTES!

Hi ha persones que ho diuen amb ganes de tornar a un dia a dia més ordenat, mentre que d’altres ho diuen amb resignació davant la perspectiva de tornar a la monotonia del dia a dia. El cert és que amb la visita dels Reis Mags, ja podem donar per acabat el període festiu nadalenc, totalment condicionat per la situació de pandèmia, que no ens ha permès ajuntar-nos massa gent a casa, ni festejar l’entrada d’any en festes multitudinàries o arreplegar els caramels de les cavalcades.

 

Acabem aquest període amb enyorances, amb algun regal —que ens ha cagat el tió o que ens han dut el Pare Noel o els Reis Mags d’Orient— i potser amb algun quilo de més, inevitable amb tants torrons, neules i tortell. Ara toquen la costa de gener, posar en marxa els nous propòsits —incloent-hi el de tornar al gimnàs— i esperar que passin aviat els mesos de fred.

 

El dia ja s’allarga tímidament. Vindran els barbuts sant Antoni i sant Sebastià, i les escudelles populars a gairebé totes les parròquies, el Rei Carnestoltes a mig febrer, coincidint amb Sant Valentí, i, a poc a poc, qui dia passa any empeny, diu la saviesa popular. I, així, anirem fent la roda fins que, un altre cop, arribem a l’encesa dels llums de Nadal i repetirem allò de «Guaita, ja arriba Nadal. Com passa el temps!».

UN REGAL BEN EMBOLICAT DIU MOLT

Entregar un regal ben embolicat diu molt de qui fa el regal i dona més valor a l’objecte que es regala. «Vestir» el regal demostra un interès envers la persona a qui el lliurem, perquè li mostrem que hem tingut cura de tots els detalls, fins i tot que la presentació sigui especial.

 

A illa Carlemany això ho sabem i oferim el servei d’embolicar els regals durant tot l’any. Només cal apropar-se al Punt d’Atenció al Client, situat a la planta baixa. Per Nadal, però, reforcem el servei i augmentem els punts on podeu sol·licitar que us emboliquin els regals que heu comprat als establiments del centre comercial.

UN REGAL BEN EMOBOLIUCAT
DE VERMELL PER ENCETAR LANY

DE VERMELL PER ENCETAR L’ANY?

De tradicions i supersticions de Cap d’Any, n’hi ha una bona colla arreu del món; totes, amb la intenció de deixar enrere tot allò dolent i de convocar salut, felicitat, amor i diners durant l’any nou. Aquí fem els dotze grams de raïm, a Itàlia es mengen un plat de lentilles per sopar, a Veneçuela, a Mèxic o al Perú cremen un ninot fet amb roba vella i ple de pirotècnia, i en molts països europeus els focs artificials reben l’any nou. I a tots aquests rituals se n’hi pot afegir un altre, seguit en bona part del món: dur roba interior de color vermell per acomiadar l’any.

 

De vermell i amb el Nadal com a inspiració, Tezenis (planta 0 d’illa Carlemany) ofereix, tant per a ella com per a ell, una àmplia col·lecció, i no tan sols de roba interior de color vermell, sinó també mitjons i mitges, roba còmoda d’estar per casa i pijames, un dels regals típics per festes. Típic de rebre’l i típic de fer-lo!

EDUQUEM AMB LES JOGUINES

La carta al Pare Noel o als Reis d’Orient s’omple sovint de noms extrets de catàlegs i anuncis de joguines que encara ara diuen —sense dir-ho— si són per a nens o per a nenes, ja que identifiquen amb certs colors les persones destinatàries o bé posen la joguina en mans dels nens o de les nenes, però no a la inversa, de manera indistinta.

Si orientem els infants en la bona elecció de les joguines, també els eduquem, perquè els nens i les nenes aprenen jugant, i el joc és lliure i espontani. Les etiquetes socials sovint limiten la creativitat i hem de saber que no hi ha joguines de nens o de nenes, tal com no hi ha colors per als nens i uns altres per a les nenes.

Procureu que les joguines que ompliran casa vostra aquest Nadal siguin per a l’edat que correspon i que transmetin valors: d’igualtat, d’equitat, de cooperació i de diversitat. També és important que promoguin les capacitats i habilitats personals de les nenes i dels nens, i els ajudin a desenvolupar els sentiments. Poden ser jocs tranquils o que requereixin activitat física, però cal evitar les propostes que promouen la violència. És important regalar jocs que plantegen resoldre els problemes de manera positiva, constructiva i creativa. Al cap i a la fi, quan diem «Bon Nadal», ho diem de veritat o per pur formalisme? Si aquestes festes evoquen el retrobament, la pau i la fraternitat, per què no eduquem els més petits en aquests valors?

EDUQUEM AMB LES JOGUINES
LLUENTORS

LLUENTORS

Estels, llacets, cintes, bombetes, boles, purpurina… Les lluentors fan Nadal, fan festa, tant a l’hora de decorar com a l’hora de parar taula o vestir-nos per al sopar de Cap d’Any. Perquè, encara que aquest any sigui en petit comitè, celebrarem igualment el canvi d’any i ho farem ben arreglats, oi?

Segur que trobareu el vostre estil a les botigues de marca presents a illa Carlemany. Guess i Vero Moda són de les que ofereixen col·leccions de roba i complements específics per a les festes. Liu·Jo i Systemaction —oberta fa poc— es caracteritzen per un estil elegant, que segur que encaixa amb l’ambient de les celebracions. Aquestes dues marques també exposen complements, com ara bosses de mà, mocadors i calçat.

Tampoc no és obligat estrenar de dalt a baix. Si tenim estil, només cal trobar una peça especial que aporti el toc de festa. En qualsevol de les botigues d’illa, la trobareu.

PER DEMANAR QUE NO SIGUI!

La tecnologia ofereix un camp ampli per a cercar els regals ideals per a aquestes festes. Així, ara és un bon moment per a aprofitar i actualitzar el mòbil, comprar l’ordinador portàtil o una tauleta més àgil, canviar la tele o el patinet elèctric, o, si no s’arriba a tant, cercar els millors auriculars del mercat.

Si bé semblen objectes cars, s’han d’entendre com a inversió, perquè són aparells que han de perdurar i, malgrat que en surtin models superiors, ara venen equipats amb prou memòria i noves prestacions per a durar durant molt temps.

De tot això, us en poden informar a J&M Electronic Store —a la planta baixa—, amb més d’onze anys al servei del públic. A la planta -1 tenen la botiga per a avaries i consumibles.

Si us heu portat bé, el Pare Noel o, en darrera instància els Reis, segur que us ho poden portar a casa. Per demanar que no sigui!

PER DEMANAR QUE NO SIGUI
REGALAR CULTUR PER NADAL copia

REGALEM CULTURA PER NADAL!

Un llibre, les entrades per a un concert a l’Auditori d’Ordino o per a una estrena de cinema, música, una obra gràfica… Totes aquestes són bones opcions per a regalar cultura per Nadal, i n’hi ha força més, si bé és cert que es tracta d’un regal molt personal, de manera que requereix conèixer mínimament la manera de ser i els gustos de la persona a qui li regalarem.

Si opteu per la literatura, no cal dir que a Llibre Idees, a la planta 2 d’illa Carlemany, trobareu el que us convingui, des dels títols dels darrers premis literaris fins als clàssics, o bibliografia més especialitzada. També disposen d’una bona varietat de literatura infantil i juvenil, que és una molt bona opció davant l’allau de joguines que omplen les cartes al Pare Noel o als Reis Mags d’Orient.

I tant per a un públic més adult com per a un de més infantil, una alternativa són unes entrades per a alguna de les estrenes dels Cinemes illa. A través del seu web, podeu adquirir entrades anticipades. També podeu comprar entrades per als concerts de la Temporada a l’Auditori, que si la situació sanitària ho permet, tornarà de nou, fidel a la seva cita, i les entrades es podran comprar al Punt d’Atenció al Client del centre comercial.

Regalem cultura! També és una opció per Nadal.

LES PANERES DE NADAL

Encara hi ha empreses —cada cop menys, per la crisi i les noves relacions laborals— que per Nadal obsequien els treballadors i treballadores amb la panera de Nadal. Però, d’on ve aquest costum?

Potser us sembla una mica estrafolari, però l’origen d’aquesta tradició es pot situar en la sportula de l’època romana, que era un obsequi, consistent en viandes, que els patrons feien a clients i treballadors. El cert és que a Espanya, cap a final de segle XIX i durant el segle XX, es generalitza juntament amb la paga extra. Des de llavors ha plogut molt i les coses han canviat, fins i tot l’aspecte de les paneres. D’aquells cistells de vímet de dos pisos d’alçada, embolicats amb paper transparent de tonalitat groga i una exposició equilibrista dels productes, s’ha passat a entregar caixes de cartró, on, val a dir-ho, el contingut té el seu lloc establert i un cop es treu, és difícil tornar-lo a posar en la mateixa posició. Al supermercat Caprabo, a la planta 0, en tenen, amb una gamma àmplia de preus i propostes, amb caixa o amb el tradicional cistell de vímet.

LES PANERES DE NADAL
Recollida joguines illa carlemany

CAMPANYA DE RECOLLIDA DE JOGUINES

Un any més —i potser aquest més que d’altres—, hem de recórrer a la campanya de recollida de joguines perquè cap infant no es quedi sense. Per vint-i-vuitena vegada, s’organitza aquesta capta en l’àmbit nacional a favor de Càritas, que durarà fins al 4 de gener i a la qual illa Carlemany dona suport, un any més. Així, el centre comercial disposa d’un punt de recollida de joguines i també farà una aportació a la campanya.

 

Amb la intenció de dur el Nadal a totes les llars d’Andorra, podeu donar joguines noves i sense embolicar. També es recullen ninots de peluix nous o usats i en bon estat. Es poden entregar directament a la Tintoreria Núria, a la planta -1 del centre comercial, on els deixaran a punt per a ser abraçats pels seus nous amics.

EL PERFUM A MIDA

Un perfum també és un bon recurs a l’hora de regalar. I si coneixem el nom de la fragància que usa habitualment la persona a qui la regalarem, molt millor, ja que sabem que l’encertarem segur. Si no en sabem la marca, la cosa ja es complica: només cal entrar a la Perfumeria Júlia, a la planta baixa d’illa Carlemany, i comprovar l’extens assortiment que hi ha, tant per a ell com per a ella. Aleshores, és qüestió d’olorar i veure quina proposta s’avé més amb la personalitat i l’estil de la persona a qui volem fer el regal, i esperar que l’encertem!

 

Però, posats a esbrinar quin perfum s’adiu més amb cadascú, per què no opteu per un de més personalitzat? És el que ofereix la firma Atelier Cologne, creada a París l’any 2009 per Sylvie Ganter i Christophe Cervasel, un estand de la qual trobareu a la Júlia d’illa Carlemany. La marca ofereix fragàncies de base cítrica, floral o oriental, entre d’altres, i permet personalitzar

EL PERFUM A MIDA
UN REGAL PER ENCERTARLA DE PLE

UN REGAL PER A ENCERTAR-LA DE PLE

Davant dels dubtes sobre què podeu regalar aquest Nadal, teniu l’opció de buscar el present perfecte entre l’ampli ventall de botigues del centre comercial, o bé podeu optar per una opció amb què l’encertareu de ple: la targeta regal d’illa Carlemany.

 

La targeta regal s’accepta a tots els establiments del centre comercial, fins i tot als restaurants i al cinema. Podeu carregar-la amb la quantitat de diners que vulgueu, des d’un mínim de 25 € fins a un màxim de 500 €, i té una caducitat llarga. Només us cal passar pel Punt d’Atenció al Client de la planta baixa i sol·licitar-la. Els tràmits necessaris es gestionen al moment i us l’emporteu. Recordeu, això sí, que només es pot pagar amb targeta bancària!

I A ELL, QUÈ LI COMPREM?

Roba interior, pijames, mitjons o mocadors? Això és molt típic i sempre és el darrer recurs. Abans d’arribar a aquest extrem, excepte que realment li faci falta algun d’aquests productes, per què no feu un tomb per illa Carlemany i busqueu entre les moltes marques que ofereixen roba i complements d’home?

Si l’estil és més de tot portar, podeu mirar què trobeu a G-Star, a Jack & Jones, a Napapijri, a Timberland, a Superdry o fins i tot a Peak Performance. Si el seu estil és més d’arreglar, les opcions d’Hugo Boss, de Scalpers i de Paul & Shark són les més encertades. De ben segur que, entre camises, samarretes, armilles, jerseis, pantalons, jaquetes, mocadors de coll, bufandes i guants, trobareu el regal perfecte i que va amb el seu estil. I molts d’aquests establiments també ofereixen més idees: calçat, bosses de mà, motxilles, carteres, ulleres de sol… Però més que explicar-vos-ho, passeu-hi i segur que trobareu el regal que quadra amb el seu estil. I, per cert, la majoria d’aquests establiments també disposen de roba interior, mitjons i potser pijames, per si no hi ha més remei que caure en el tòpic.

I A ELL QUE LI COMPREM
Ponsetia illa Carlemany

SOU DE VESC O DE PONSÈTIA?

O de totes dues! Perquè regalar un ram de vesc i comprar una ponsètia són accions perfectament compatibles.

En el cas del ram de vesc, la tradició diu de manera explícita que s’ha de regalar, com a desig de bona sort. Qui el rebi, l’ha de penjar damunt de la porta d’entrada de casa i li ha de guardar d’un any per l’altre. Fins i tot, s’afirma que cal cremar el ram vell la nit de Santa Llúcia.

En el cas de la Flor de Nadal, malgrat que és un símbol lligat a aquestes festes des de fa relativament poc, no té l’obligatorietat de ser regalada per tenir-la a casa. La veritat és que, potser pel color vermell intens —també hi ha variants de color blanc i de color rosat— o per la forma d’estel, la ponsètia s’està fent un lloc entre els imprescindibles d’aquestes festes.
Prové originàriament de Mèxic i fou l’ambaixador nord-americà en aquest país, Joel Roberts Poinsett, qui va començar a regalar-la per Nadal. Sembla que la cosa va agradar i als Estats Units, des de 1991, li dediquen una diada nacional, el 12 de desembre.

PER NADAL, RECICLEM ENCARA MÉS

És habitual que el matí de Nadal o el dia de Reis s’amunteguin els papers i les caixes de cartró un cop s’han obert els regals. Juntament amb papers i embalatges, durant les festes nadalenques, com a conseqüència de l’augment en el consum d’aliments i begudes, a casa es multipliquen les bosses de paper i de plàstic, els envasos i les ampolles de vidre.

Està a les nostres mans la voluntat de reduir els residus i reciclar-los al màxim. Tinguem més cura que mai del reciclatge i dipositem cada cosa al contenidor que li correspon.

Si sou clients de Nespresso, recordeu que ofereixen la possibilitat d’entregar a la botiga les càpsules usades, mentre que al Caprabo venen bosses tèxtils reutilitzables per a minimitzar el consum de bosses de plàstic d’un sol ús.

Golden glossy wrapping paper rolls for hobby and crafts, close up
EL CALENDRI D'ADVENT

EL CALENDARI D’ADVENT

El Calendari d’Advent és un dels elements que marquen l’inici de les festes nadalenques. Es tracta d’un calendari, amb vint-i-quatre caselles o finestres, que van del dia 1 al dia 24 de desembre, vigília de Nadal. Es tracta d’un compte enrere, de manera que cal obrir una finestra cada dia. Darrere cada finestra hi ha un petit obsequi, habitualment, una xocolatina.

Els orígens d’aquest costum es fixen durant els anys vint del segle XX i es dirigeix als més petits de casa. Si els en voleu comprar un, passeu pel Caprabo; allà en tenen.

Ara bé, hi ha establiments del centre comercial que també n’ofereixen versions per a persones adultes, com ara Rituals, situat a la planta baixa, o L’Occitane en Provence, a la planta 0. En tots dos casos, disposen de dues versions i darrere de les vint-i-quatre finestretes s’amaguen cremes de mans, olis corporals, petits perfums, ambientadors per a la llar…

PERFUMS I MÚSICA, UNA HISTÒRIA D’AMOR…

A mesura que s’apropen Nadal i Reis, la graella publicitària televisiva s’omple dels anuncis de perfums. Els creatius publicitaris envolten cada petita història que expliquen amb una melodia, una cançó, que n’és la banda sonora. Algunes d’aquestes cançons formen part de la història del pop en majúscules i d’altres són recuperades de l’oblit, i es repeteixen amb tanta insistència que, al final, acabem relacionant un perfum amb una música concreta, fins a l’extrem que, sense veure l’anunci, ja sabem de quina marca és. I és que poques coses connecten més directament amb les nostres emocions com l’aliança entre l’aroma d’un perfum i la melodia d’una cançó. Una invocació als nostres sentits que acaba provocant que olorem una música i escoltem una fragància.

PERFUMS I MUSICA UNA HISTORUA DAMOR